• Bråkmakaren som blev älskad av alla

  29 January, 2016 | Föremål, Förvärvsomständigheter, Samlande | 0 kommentarer

  Tanukin är en älskad figur och en vanlig syn i Japan. Han är dock helt okänd för västvärlden där hans karaktäristiska utseende kan förbrylla. Han kännetecknas idag av att ha en tjock mage, en sakeflaska i handen och ett stort leende på läpparna, men allra mest uppseendeväckande är hans enorma pung. Förutom den är han även känd för att lura människor. Hur kommer det sig att denna figurs långa historia som bråkmakare numera är en lyckosymbol?

  Netsuke föreställande tanuki utställd på Östasiatiska museet. http://collections.smvk.se/carlotta-om/web/object/111483

  Netsuke föreställande tanuki utställd på Östasiatiska museet. OM-1979-0302

  Detta lilla miniatyrhantverk (netsuke) föreställer tanukin vars favorithobby är att luras och skapa allmän förvirring.  Favorittricket är att förvandla sig till en tekanna, en buddhistisk munk eller politiker.

  Tanukin är en japansk mårdhund som påminner om den sluge räven inom folklore, fast den är inhemsk till Japan. Detta har skapat ett problem att hitta ett namn till honom i västvärlden, ofta översätts tanuki felaktigt till grävling eller tvättbjörn. Riktigt stor blev tanukin under 1500-talet och i tidiga porträtteringar bär han ofta människokläder.  Den moderna varianten är  tjock, naken och glad. Han bär alltid stråhatt, en skylt med tecknet tsuu (trafik, passera) och en flaska sake.

  Denna netsuke, på bilden ovan, är gjord i trä och är 4,5 cm hög. Den är osignerad men daterad till 1800-talet. Den är en gåva av Karl och Gulli Modeér som är en av Östasiatiska museets viktigaste donatorer vad gäller japanska föremål av typen inro, svärd, netsuke och tsuba. När man studerar denna samling så inser man att samlarna  är lika intresserade av det konstnärliga som tekniken och hantverket bakom, kanske beror detta på att Karl (1891-1960) var ingenjör. I texter skrivna om paret verkar Karl varit den som samlade och  Gulli (1894-1979) den som vårdade samlingen efter hans död. Gulli var gymnastikdirektör men kom i allt högre grad att dela sin makes intresse och kompletterade samlingens anteckningar vartefter. 

  Denna netsuke visar en känd myt om hur en tekittel förvandlas till en tanuki. Den är snidad i ben och är 4,2 cm hög, just nu utställd på Östasiatiska museet. http://collections.smvk.se/carlotta-om/web/object/111433

  Denna netsuke visar en känd myt om hur en tekittel förvandlas till en tanuki. Den är snidad i ben och är 4,2 cm hög, just nu utställd på Östasiatiska museet. NM-1912-0646

  En av tanukins egenskaper är att byta skepnad där han främst gillar att imitera människor, men även saker. Ett trick är att förvandla sig till måne när det redan finns en måne på himlen, så människorna tror att de blivit galna. Tanukin kan även skapa andra optiska illusioner såsom hela landskap och göra så att folk går vilse. Han är känd för att trumma på sin mage, detta för att locka vandrare i skogen att gå bort från stigen och således gå vilse. Trummandet på magen kan också låta som åska eller som ett tåg som är påväg i full fart.

  Tanuki i en mer realistisk tappning. Albumbladet är 32 cm högt och finns utställd på Östasiatiska museet. http://collections.smvk.se/carlotta-om/web/object/108965

  Tanuki i en mer realistisk tappning. Albumbladet är 32 cm högt och finns utställd på Östasiatiska museet. OM-1996-0048

  Detta är ett albumblad i papper gjord i träsnitt av Katsushika Hokusai, mer känd som skaparen av träsnittsserien med 36 vyer av Mount Fuji. Detta är ett inköp från Ostindiska Kompaniet och skänktes som gåva från Östasiatiska Museets vänner. 

  Den legendariska tanukin har många intressanta egenskaper, men det finns ingen tvekan om vad som är hans mest unika drag – att han kan expandera sin pung till att bli så stor som upp till åtta tatamis (japanska golvmattor).

  http://www.tofugu.com/2015/01/30/tanuki-the-magical-canine-with-gigantic-magic-tanuki-balls/

  http://www.tofugu.com/2015/01/30/tanuki-the-magical-canine-with-gigantic-magic-tanuki-balls/

  Den kan användas till allt, såsom här på bilden till båt eller som  segel, nät eller paraply. Då det riktiga djuret tanuki inte har särskilt stor pung undrar man hur det kommer sig att just detta motiv är så vanligt inom konsten?

  Man skulle kunna tro att det har att göra med fertilitet men svaret är att tanukipungar användes hos metallarbetare i Kanazawa. Dessa arbetare lindade in guld i tanukipungar när de skapade bladguld, man ville då hamra guldet till ett så tunt blad som möjligt, så det behövdes ett skinn som kunde stretcha långt utan att gå sönder. Tanukipungar började säljas som plånböcker och lyckosymboler, det sades att den skulle lyckas stretcha  pengar på samma sätt som den stretchade guld. 

  Denna version av tanuki är en vanlig syn, ofta står den utanför restauranger och butiker. http://muza-chan.net/japan/index.php/blog/tanuki-garden

  Denna version av tanuki är en vanlig syn, ofta står den utanför restauranger och butiker. http://muza-chan.net/japan/index.php/blog/tanuki-garden

  r du väl börjar kolla efter tanukin i Japan hittar du den överallt. Idag har den en egen film skapad av Studio Ghibli, är med i flera konsolspel samt är maskot för ett område i Tokyo. Och trots tanukins alla historier om att vara en bråkstake går han nu ner i historien som en symbol för tur.

   I bloggen har vi tidigare skrivit om netsukes funktion samt berättelsen om en annan yokai (ungefär japanska varelser) i Magnus Johanssons blogginlägg som du hittar här: http://bit.ly/1JxoiVJ

   Ememma53x80ma Ericsson är museivärd och samordnare på Världskulturmuseerna. Hon har en kandidat i etnologi från Uppsala universitet och har studerat vid Kyushu University i Japan.