• Fem japanska monster du aldrig hört talas om

16 december, 2017 | Föremål | 0 kommentarer

Vem känner inte igen Pokémon, flickan i The Ring eller Godzilla? Japanska monster är välkända och etsar sig fast i minnet trots alla försök till förträngning. För att utvidga denna samling kommer jag här att lista fem monster från Japan som du kanske aldrig hört talas om. Nästa gång du besöker Etnografiska museet kan du då passa på att gå på upptäcktsfärd i monstrens tecken.

MOKUMOKU REN

I vårt japanska tehus har vi flera så kallade shōji, dörrar av papper. Detta tunna material är det lätt att råka ha sönder och hälsar du på oss på sensommaren så hittar du en hel del hål. Tittar du noga genom dessa hål kan det hända att du ser monstret Mokumoku Ren (många ögon). De allra vanligast historierna om detta monster handlar om chocken i upptäckten av alla dessa ögon som stirrar på en. Andra historier är dock betydligt läskigare, som i detta fall:

Monstret Mokumoku Ren uppenbarar sig.

En resenär hade fast bestämt sig för att bo i ett övergivet hem för en natt, som en paus på sin långa färd. Hon upptäckte att huset hade blivit besatt av Mokumoku Ren men då hon var så trött försökte hon att ignorera detta faktum. Tusentals ögon stirrade och blinkade mot henne men hon drog en filt över huvudet och somnade tillslut. När hon sedan vaknade morgonen därpå blev hon förskräckt av att upptäcka att bägge ögonhålorna var tomma. Ögonen var spårlöst försvunna.

Det japanska tehuset Zui Ki Tei vid Etnografiska museet. Foto: Världskulturmuseerna, CC-BY.

TSUKUMO-GAMI

Dessa monster, kallade Tsukumo-gami (hemsökta föremål), har sina rötter i religionen Shinto där inte bara människor utan även saker har själar. Kanske har du märkt av känslan av att behöva slänga något som du har ägt länge, en känsla som är svår att sätta fingret på.

Nästan allt man ägt under en längre tid har potential att bli en version av vad den en gång var, i form av ett besatt monster. Dessa monster är arga över att de har blivit lämnade av sina ägare som de har tjänat så länge och de kräver hämnd. Att skrämma människor är inte svårt, bara synen av dessa levande föremål gör alla livrädda. De kan dock skrämmas extra mycket i form av att dansa, skrika eller samlas i enorma mängder och skapa en hel mobb.

Kan du föreställa dig att alla föremål i utställningen Magasinet på Etnografiska museet plötsligt vaknar till liv? Foto: Världskulturmuseerna, CC-BY.

FUNA YUREI

Detta monster hittar du ute till havs, Funa Yurei (skeppsandar) är människor som drunknat till havs. När solen går ner stiger de upp från havsdjupen och samlar ihop sig i grupp för att sänka båtar. Är du ute och fiskar kan du upptäcka dessa monster på håll om du plötsligt ser något skina på horisonten och höra ett trummande ljud som kommer allt närmare. När de kommer upp till din båt kommer de att fråga dig och de kan få låna en skopa. Vägrar du så sänker de båten direkt men ger du dem din skopa så börjar de skopa in vatten i din båt tills den sjunker.

Monstren sänker en båt med hjälp av skopor.

Lösningen är att ha med sig en skopa som är full av hål, monstren kommer då att försöka sänka båten förgäves och tillslut ge upp. Än idag vägrar vissa japanska fiskare att bege sig ut på vattnet utan en sådan specialdesignad skopa.

En skopa, dock utan hål. Du hittar detta föremål på Etnografiska museet. Föremålsnr 1887.08.3152. Foto: Världskulturmuseerna, CC-BY.

KOSODE NO TE

Klär du på dig en kimono som besatts av monstret Kosode no te (händer i ärmarna) så kommer du att märka det. Monstret kan flyga, vibrera eller skrika. Som regel är det när du minst av allt anar det, som till exempel på nätterna. Det sägs även att du kan glimta den förre ägaren till kimonon, spökhänder kan nämligen skymta fram ur ärmarna.

Även om det är möjligt att detta monster kväver en till döds har inga sådana händelser rapporterats, men det är bättre att vara på den säkra sidan och undvika monstret. Har du inte lust att slänga bort kimonon så får du under dagtid lufta den ordentligt tills monstret försvinner.

En kimono utställd på Etnografiska museets utställning Japan – bild och självbild. Föremålsnr. 1887.08.3551. Foto: Världskulturmuseerna, CC-BY.

Lägg märke till de händer som här kommer till liv i kimonon.

FUTAKUCHI ONNA

Detta monster kallat Futakuchi onna (kvinnan med två munnar) ser ut som en vanlig människa. På baksidan av huvudet gömmer sig dock en extra mun, som inte syns bakom hårets lockar. Munnen lever sitt eget liv och säger ofta olämpliga saker. Till skillnad från den främre munnen så kan den nämligen inte ljuga, den förhåller sig inte heller till etikett eller situationer.

Legenden säger att dessa monster är bortglömda barn som svält ihjäl och att de uppenbarar sig i den som har försummat barnet. Monstret äter, med hjälp av håret, upp all mat den får tag på. De smälter in i samhället och berättar endast om deras sanna karaktär till få personer, om ens till någon. Upptäcker du en Futakuchi onna är det inte någon risk för att du blir skadad, hon är mer intresserad av att chocka dig och framförallt av att äta.

En potentiell Futakuchi onna. Du hittar henne i utställningen Magasinet under sektionen G06. Föremålsnr. 1936.21.0087. Foto: Världskulturmuseerna.

Här visar sig munnen på baksidan av huvudet.

Referenser:

Yoda, Hiroko. Yokai Attack!: The Japanese Monster Survival Guide Paperback (2008)

PS

De japanska monstren Kappa och Tanuki har vi skrivit om i tidigare blogginlägg och de finns utställda på Östasiatiska museet. Är du nyfiken på att läsa mer om det japanska tehuset hittar du det härLär dig mer om de samlingar vi förvaltar.

author photo

Emma Ericsson är museivärd och samordnare på Världskulturmuseerna. Hon har en kandidat i etnologi från Uppsala universitet och har studerat vid Kyushu University i Japan.