• Den nya Kamtschatkaexpeditionen

  11 August, 2014 | Fotografier | 2 kommentarer

  I mitten av 1920-talet i en stuga i byn Klyuchi i Kamtjatka sitter René Malaise, Ester Blenda Nordström och Carl Sjöblom med gäster. De tre utgör Den nya Kamtschatkaexpeditionen.

  Malaise ser glad ut med glas i handen, Ester Blenda lutar sig mot Carl Sjöblom som ser besvärad ut. Någon har strukit över Ester Blendas ansikte, förmodligen Carl Sjöblom, bilden kommer från hans fotoalbum. Fotografierna i Carl Sjöbloms album visar människor och natur på halvön Kamtjatka som är drygt 22 000 km² större än Sverige. Utöver fotoalbumen finns dokument bestående av allt från visitkort, kartor, telegram och anteckningar till gamla rubelsedlar, pass och resehandlingar.

  René Malaise med kamerautrustning, Kamtjatka. 1924-29.

  De tre svenskarna bor tillsammans där i stugan i Klyuchi. René Malaise är entomolog och veteranen i sällskapet, han har varit i Kamtjatka tidigare på expedition med Sten Bergman och Eric Hultén, han kommer att tillbringa nästan hela decenniet i Kamtjatka. Hans tid där är dock sparsamt dokumenterad. I Fredrik Sjöbergs bok Flugfällan staplas frågetecknen på varandra angående Malaise förehavanden i Kamtjatka. ”Ända fram till 1930 var han under långa perioder spårlöst försvunnen där borta. Ingen visste var han fanns, eller vad han gjorde. Hemma i Stockholm, bland vännerna i Entomologiska Föreningen, började så småningom rykten cirkulera om att han förestod en sovjetisk sobelfarm. Och hur låg det egentligen till med kvinnorna? Än i dag kan ingen säga med säkerhet hur många gånger han var gift, eller varför.” 1925 gifter sig Malaise och Ester Blenda i Kamtjatka.

  Ester Blenda Nordström och René Malaise. 1924-29. Ester Blenda Nordström framför timmerstuga eller fäbod, Kamtjatka. 1924-29.

  Ester Blenda Nordström är framgångsrik journalist och författare och skriver i DN under signaturen Bansai, hon har tröttnat på storstadslivet i Stockholm och vill ut i vildmarken.

  Carl Sjöblom med pipa, Kamtjatka. 1924-29.

  Ingenjör Carl Sjöblom har ansökt som deltagare i Sven Hedins kommande expedition, Hedin avböjer brevledes och Carl Sjöblom far i stället till Kamtjatka.

  De tre expeditionsmedlemmarna lever nära befolkningen och naturen, deltar på bröllop och begravningar, fiskar lax under sommaren och far med hundspann om vintern för att gillra och vittja fällor för småvilt. Byborna i Klyuchi gör sig lustiga över den omsorg svenskarna visar om sina draghundar. ”Folk stannade på gatan och skrattade, när de sågo oss göra ”klappronden” varje dag.” *
  Från Klyuchi tar de sig med hundspann längre inåt land för att besöka lamuter, en grupp av ursprungsbefolkningen i Kamtjatka (i dag benämnda evener).

  Vy över vulkanen Klyuchevskaya, Kamtjatka. 1924-29.

  Den nya Kamtschatkaexpeditionen slutar etappvis med att Ester Blenda och Carl Sjöblom kommer hem till Sverige 1927.
  René Malaise är tillbaka i Sverige 1930, året innan har han och Ester Blenda skilt sig.

  1930 publiceras Ester Blendas bok om tiden i Kamtjatka, Byn i vulkanens skugga. Varken René Malaise eller Carl Sjöblom nämns i boken, inte en rad om någon av dem.

  *Byn i Vulkanens Skugga, Ester Blenda Nordström, Albert Bonniers Förlag 1930.

  tomaslitenTomas Hoffmann arbetar som fotoarkivarie vid Världskulturmuseerna.