• Den oattraktiva men älskvärda guden Bes

20 oktober, 2016 | Föremål | 0 kommentarer

Den egyptiska guden Bes ser inte ut som de ståtliga gudarna vi är vana vid från forntida Egypten. Han är kort, ful och ser otrevlig ut. Han var trots detta populär i hemmen och många föremål som föreställer honom finns kvar idag, bara i Medelhavsmuseets samlingar får vi en träff på 150 föremål. Hur kommer det sig att en så otippad figur var så älskvärd?

Anledningen är framförallt att han var beskyddaren av hemmet, gravida kvinnor och barn. Att ha barn var oerhört viktigt men många kvinnor dog i barnsäng, spädbarnsdödligheten var hög och det fanns många faror med att utöka familjen. Som kvinna förväntades du att skaffa barn och både fattiga och rika kvinnor spenderade mesta delen av sitt liv som gravida. Att ha Bes vid sin sida visar på ett hopp om att skyddas från det farliga detta förde med sig.

Med hjälp av sitt utseende sägs han skrämma bort onda andar. Guden framställs som en kort man med ett stort huvud. Han har stirrande ögon och sticker ofta ut tungan. Han porträtteras nästan uteslutande i tvådimensionell form och olikt andra egyptiska gudar ses han rakt framifrån. De Bes-föremål som är utställda på museet hittar vi främst i montern om familjen i utställningen om Egypten.

Screen Shot 2016-10-20 at 12.04.19

Denna figur är gjord i kalksten. Den är ca 20 cm hög, 15 cm bred och är insamlad i Memfis.

Bes var en folklig gud som dyrkades i hemmen snarare än i templen och kom även att associeras med det goda livet såsom sex, alkohol, musik och allmän munterhet. Han var motsatsen till ondska. Avbildningar och föremål av honom har hittats i allt från palats såsom Amenophis II till hantverkarhus i Deir el-Medina. Han sågs ofta tillsammans med gudinnan Taweret, som också förknippas med barnafödande. Bes sågs även som ett skydd mot ormar och ön Ibiza ska ha fått sitt namn efter Bes då de första som bosatte sig där ska ha varit så förvånade att det inte fanns några ormar. Han sågs som en spridare av glädje och har ibland musikinstrument vid sin sida då han både spelade musik och dansade för att underhålla framförallt barn. Tatueringar i form av Bes ska ha funnits på musiker, akrobater, dansare samt prostituerade. De sistnämnda hade oftast guden tatuerad högt upp på låret, kanske som ett skydd mot sjukdomar.

Bes finns på alla möjliga föremål så som smycken, amuletter, nackstöd, speglar, sängar och sminkföremål. Han finns även i form av avbildningar på väggar och möbler. Dessa rum tolkas som rum som har att göra med barnafödande. Att ha Bes i benen på sängen skulle skydda för en god natts sömn, se på detta föremål:

Screen Shot 2016-10-20 at 11.58.16

På detta ostrakon ser vi en säng med två synliga ben med Bes-figurer. En kvinna sitter på sängen och bredvid sig har hon ett barn. Till vänster står en naken person med ett rakat huvud, till höger står en naken kvinna som endast bär en svart peruk med ett pannband samt allra längst ut står en apa på sina bakben. Föremålet hittades i Deir el-Medina och dateras till 19-20 dynastin (1315-1081 f Kr), Nya riket. Längden är ca 11 cm och bredden 18 cm.

Screen Shot 2016-10-20 at 12.04.13

Detta är ett föremål som troligtvis är ett målat träben till en säng, föreställande Bes. Den är 10 cm bred och ca 28 cm hög.

De föremål vi ser här är insamlade av den berömda antikvitetshandlaren Major Gayer-Anderson. Hans samlingar utgör en stor del av den egyptiska samlingen på museet. Han var stationerad i Kairo och blev under 1920-talet och två årtionden framåt det Egyptiska museets stora välgörare. För att veta mer om honom rekommenderar jag “Collecting for eternity” där forskaren Nicholas Warner studerat brevväxlingen mellan Gayer-Anderson och Egyptiska museet när det låg i Gamla stan. Här hittar du den:

Ursprunget till guden Bes är inte given, men troligtvis var han en sammansättning av så mycket som tio andra gudar. Han spreds även utanför Egypten då amuletter föreställande honom finns över hela östra Medelhavsområdet. Bes ses även som en inspirationskälla till grekiska demoner och satyrer, vilka i sin tur kan ha påverkat bilden av djävulen inom kristendomen.

Trots att Bes inte var vad vi skulle kalla en klassisk skönhet var han viktig och älskad av hela folket då han skyddade i stunderna det behövdes som mest.