• En yeti i Afrika

  24 July, 2017 | Digitalisering, Förvärvsomständigheter, Fotografier | 0 kommentarer

  Det finns föremål och bilder i arkiven som vi inte vet någonting om. Den här bilden är en sådan bild. Eller var. All information som fanns om bilden var texten ”Afrika?”. Och sedan hade någon skrivit ”yeti” i den handskrivna fotografikatalogen. En yeti i Afrika, det vore väl något?

  När sådana här bilder eller föremål dyker upp framför ögonen så går i alla fall jag igång. Någonting i den här bilden gjorde intryck på mig, jag tyckte om den. Hur kan de sitta så nära varandra? Man kan nästan tro att de sitter och småpratar. Jag funderade på personalen på djurparker och deras arbete med vilda djur. Kan bilden vara från en djurpark helt enkelt? Nu vet jag precis vad det är för bild. Och när jag efter en del googlande och rotande i arkiven till slut fick fram vad det var kände jag mig rätt…ja, både dum och godtrogen. Som så många av våra bilder gör bär den på en både tragisk, men också viktig historia.

  Katalogkortet för bild 0583.0001. Informationen om bilden är inte helt uttömmande.

  Katalogkortet för bild 0583.0001. Informationen om bilden är…sparsmakad.

  Jag såg bilden för första gången redan 2013. Vi hade låtit digitalisera en del av bildsamlingen på Etnografiska museet och det här var en av alla de tusentals bilder som jag då läste in i databasen. Det fanns som sagt ingen som helst information om bilden, och det var delvis därför den fastnade i minnet och den blev snart ett pedagogiskt exempel för det faktum att vi ibland inte har någon information om vissa bilder.

  Men så en dag för några månader sen, när jag just använt bilden som ett pedagogiskt exempel, fick jag för mig att testa googles bildigenkänning. Och jag fick en träff! Det var på Sveriges radios sida och bilden fanns med i informationen kring ett naturprogram. (När jag testar att göra samma bildsökning idag får jag märkligt nog ingen träff men det kan vara att sidan helt enkelt tagits bort och därmed också tagits bort ur Googles sökindex. Jag vill minnas att programmet var över 10 år gammalt).

  Problemet var dock att det inte gav någon ny information om själva bilden. Jag minns inte exakt vad programmet handlade om, det var något om utrotningshotade djur. Men bilden var bearbetad på ett annat sätt än den vi hade i databasen, den var betydligt skarpare. Kanske skulle en bildsökning utifrån den bilden ge fler träffar? Det gjorde den! Jag fick en träff på en youtubefilm, ”Med prins Wilhelm på afrikanska jaktstigar”.

  Några klipp ur filmen “Med Prins Wilhelm på afrikanska jaktstigar“.

  Gorillajakt med prins Wilhelm

  Så var det, gorillan på bilden var stendöd, skjuten under Den svenska zoologiska expeditionen till Centralafrika 1921 av självaste diktarprinsen, Gustav VI Adolfs lillebror. Naturhistoriska riksmuseet skulle samla in växter och djur genom en expedition till bergsområdena i centrala Afrika i gränstrakterna mellan Rwanda och Kongo. Ett av målen var att samla in 14 bergsgorillor. Med på expeditionen var förutom prinsen även greve Nils Carl Gustaf Fersen Gyldenstolpe och filmaren Oscar Olsson. Gorillorna var fridlysta redan vid denna tid men expeditionen hade fått tillstånd att skjuta 14 exemplar. Att storviltjakt lockat många grevar och kungligheter till Afrika har verkligen varit en “perfect match” för många mer- eller mindre vetenskapliga expeditioner. Expeditionen får pengar och privilegierade rika män kan under vetenskapens flagg skjuta lejon, elefanter och gorillor.

  Källor: Wilhelm (1922). Bland dvärgar och gorillor: med svenska zoologiska expeditionen till Centralafrika 1921. Stockholm: Norstedt

  Taggar:

  author photo

  Magnus Johansson är sedan 2008 digitaliseringskoordinator vid Världskulturmuseerna. Han är arkeolog i botten och har tidigare arbetat vid Riksantikvarieämbetet.