• Familjen från Abydos

  18 May, 2016 | Föremål | 0 kommentarer

  I Medelhavsmuseets samlingar kan man finna många typer av föremål. Här trängs det lilla med det stora, det officiella med det mer privata, det vackra och fulländade med det vardagliga och fragmentariska. Många föremål är utställda för allmän beskådan men ett stort antal bidar sin tid i det fördolda, varsamt staplade på magasinshyllor eller silkespappersvirade i slutna lådor. Ett föremål som nyligen hittade ut ur magasinets dvala och in i bakom glaset i museets studiegalleri är en liten stenstatyett med tre grovt skulpterade figurer. Där står de nu och blickar ut över allt liv och rörelse som utspelar sig en vanlig dag på museet.

  Den lilla statygruppen, blott ca 9 cm hög, är utförd i basalt och avbildar två män och en kvinna som står bredvid varandra på rad. Stilen är enkel men traditionell. De bär alla samma slags peruk, klädedräkten slutar vid anklarna, händer, fötter och öron är oproportionerligt stora. Ansiktena är vända framåt och blicken är fäst vid horisonten. Vi kan inte se vad de gör eller vilka de egentligen är, men som tur är finns det en hieroglyfinskription som berättar mer!

  13761D

  Baksida MM 1993:003

  Texten på baksidan utgörs av en bön om offer som de tre personerna önskar sig få i nästa liv. I det här fallet rör det sig om den standardlista av önskningar som man så ofta hittar på egyptiska monument: man vill ha bröd och öl, oxkött och fågelkött, alabasterkärl och linnetyg samt alla ”goda och rena ting”! Det var nämligen så att man även i nästa liv behövde både mat och dryck och annat smått och gott som man hoppades att efterlevande skulle offra.

  Wadjnefer

  Wadjnefer, detalj MME 1993:003.

  Tecknen skriver också ut deras namn. Mannen i mitten är Wadjnefer, kvinnan på hans vänstra sida är hans hustru, Iuni. Se hur hon sträcker sin högra arm om hans axel! Gesten är ett tecken på tillgivenhet men på grund av den egyptiska konstens begränsningar ger den ett stelt intryck och en väldigt lååång högerarm! Mannen på den andra sidan, på Wadjnefers högra sida, heter Neni. Kanske är han deras son eller en annan släkting, hur de känner varandra berättar tyvärr inte texten.

  Avbildningsstilen avslöjar att statyetten tillverkades under det Mellersta riket, ca 1800 f Kr och den här typen av föremål är ganska vanliga från den tiden. Var just den här statyn en gång hittats vet man inte. Den kom till museet så sent som 1993, efter att den köpts in på auktion med hjälp av en privat pengadonation. Dock vet man att det var mycket vanligt att människor ställde upp sådana här statyer av sig själva när de var på pilgrimsresa till Abydos, en plats i Övre Egypten. Abydos var den huvudsakliga kultplatsen för dödsguden Osiris och en mycket viktig pilgrimsort. Genom att lämna sin staty i närheten av Osiris helgedom hoppades man kunna få del av alla de offer som presenterades till guden av alla pilgrimer som skulle komma att passera där i all tid framöver. Att låta göra statyer av sig själv var något mycket kostsamt i det gamla Egypten och i de flesta fall reserverat för de mest välbärgade. De som inte hade det riktigt lika bra ställt kunde dock lösa det hela genom att gå ihop med en eller flera andra personer och göra just en sådan här liten gruppstaty. I det här fallet är det bara tre figurer men det finns exempel där ett dussin personer eller ännu fler gått samman och bekostat en gemensam staty där alla familjemedlemmar finns avbildade.

  Umm_el-Qaab Public domain

  Ökenlandskapet i Abydos via Wikimedia Commons.

  Wadjnefer, Iuni och Neni var inte kungliga, de var inte välbärgade statstjänstemän eller överstepräster. Den här familjen tillhörde troligen en mer blygsam medelklass och samsades därför om en gemensam liten minnesstaty över sig själva i hopp om att framtida generationer skulle se statyn, påminnas om personerna den avbildar, och läsa ut deras namn. På så vis skulle Wadjnefer, Iuni och Neni säkra sin tillvaro på den andra sidan, och leva vidare i det eviga livet.

  Denna familj råkade ha ödet på sin sida. Av alla de tusende och tusende egyptier som en gång levde och dog i det forntida Egypten är det få som fått sina namn bevarade till eftervärlden. Men just denna anspråkslösa lilla staty har på ett eller annat sätt överlevt årtusendena i Egyptens sand för att till slut ställas upp för allmän beskådan i ett främmande land långt borta. Idag är det inte pilgrimer som kommit för att hedra Osiris som uppmärksammar de tre där de står, men väl en och annan av Bagdad Cafés lunchgäster, som vänder sig om för att se vem det är som kikar dem över axeln för att få en glimt av den väldoftande maten serverad på bordet framför dem.

  Ed 20160518_150843

  Om du inte redan lagt märke till den, kika efter statyetten i galleriet nästa gång du besöker Medelhavsmuseet eller köp med en kopia hem! Nu finns nämligen avgjutningar av den lilla triaden till försäljning i Medelhavsmuseets butik!

  CarolinCarolin Johansson arbetade som intendent för Egypten på Medelhavsmuseet i Stockholm. Carolin har en magisterexamen i egyptologi.