• It-teknikern som fann sig själv

11 February, 2015 | Digitalisering, Föremål, Förvärvsomständigheter | 0 kommentarer
    För en tid sedan gjorde jag ett utskick till alla anställda vid Världskulturmuseerna där jag bad att man skulle söka på sitt eget namn i vår webbtjänst “sök i samlingarna“. Skälet till detta var att det finns bilder på personal med namn i vår databas och det är ju inte säkert att man vill synas på bild med namn. Det var några som hörde av sig. Ralph Skagerling, en av våra it-tekniker, var en av dem.

Men det var inte för att han hade hittat någon olämplig bild på sig själv, nej, han hade istället hittat en annan Skagerling i Etnografiska museets databas. Det gällde samling 1945.16, det vill säga den 16:e samlingen som förvärvades samma år som andra världskriget slutade. Denna samling utgjordes av endast ett objekt; ett par barnskor från Persien: ”Inköp från fru Skagerling, Stockholm, vars farfader förvärvat föremålet under en av sina utländska resor” stod det. Skorna beskrevs som:

Barnskor. Ett par, av läder. Sulan, av naturfärgat brunt läder, går upp i en spets över tårna och är förenad med ovanlädret av röd saffian medelst en vit rem, som är tätt sömmad. I ovanlädrets främre del äro små mässingsringar inslagna som dekoration. Skon bindes vid foten med en smal svart rem, som löper genom en rad öglor av rött läder. Längd 16 cm.

Tyvärr fanns ingen bild på skorna. Men Ralph frågade dem som arbetar i magasinen om de hade möjlighet att visa skorna, vilket de gjorde. Och bilder kunde tas.

Enligt Ralph skulle ”fru Skagerling” kunna vara hans farmor. Men var det verkligen det? Och vem var i så fall denne farfader som var ute och reste runt i världen under 1800-talet, och hur kom det sig att de här skorna – och bara just skorna – hade sparats under alla dessa år för att sedan säljas till ett museum? Här fanns en historia som det nog skulle vara möjligt att få reda på mer om. Ralph lovade att försöka nysta lite och se om det verkligen var hans farmor eller eventuellt någon annan släkting. Att det var en släkting var han säker på, det finns ingen annan släkt med namnet Skagerling.

Clas Olof Asplund (fotograf okänd)

Informationen i databasen, som i sin tur var hämtad från generalkatalogen, gav alltså inte mer än namnet Skagerling, platsen Stockholm och året 1945. Jag gick därför in i arkivet och tittade i den handskrivna liggaren. Där fanns samma information men också en adress: ”c/o Larsson, Regeringsgatan 23”. Genom denna ledtråd kunde Ralph, med hjälp av sin pappa, bekräfta att hans farmor bott på denna adress 1945. Härligt, äntligen kunde ”fru Skagerling” få ett fullständigt namn!

Farmodern hette Britt Skagerling (egentligen Elsa Brita Margareta), hon föddes 1920 och dog 2004. Men hennes syster Maj lever fortfarande. Visste möjligen hon något om sin farfar, och kände hon till barnskorna från Persien? Kanske det till och med skulle kunna gå att få fram en bild på Britt och farfadern? Jag försöker alltid hitta bilder på de personer som namnges och som ligger bakom samlingarna, det gör informationen mycket mer levande.

Maj kunde berätta en hel del om släkten, dock stämde det dåligt med att hennes (och Britts) farfar skulle vara den som varit ute i världen. Däremot visade det sig att en annan släkting, deras morfar, Clas Olof Asplund, född 1844, hade varit sjöman. Hur gick det här ihop? Ja, ”farfader”, som det står i generalkatalogen, ska nog uppfattas som ”förfäder”, alltså inte farfar bokstavligen. Det fantastiska var nu att Ralph också hittade en artikel om sin farmors morfar i Gefle Dagblad. Där berättas att Clas Olof vid 33 års ålder lade ner sjömanslivet till förmån för en anställning som vaktmästare vid läroverket i Gävle. Han beskrivs som ett riktigt original och säkert var det många Gävlebor som gick i skolan på den tiden som fört vidare minnen av denna till synes ganska vresige vaktmästare.

Efter lite mer efterforskningar (Google!) fann jag också en bild på Clas Olof på en släktforskningssida. Om det stämmer att det verkligen var Britt Skagerlings morfar som en gång fick med sig skorna hem från en av sina ”utländska resor”, så har vi nu betydligt mer att gå på. Frågan är om det går att finna någon dokumentation om hans utlandsresor? Och vad berättar själva skorna, är de verkligen från Persien? Går det att hitta liknande skor och hur exakt går de i så fall att datera? Kan de kopplas till Asplunds egna utlandsresor eller har han kanske bara fått dem av en god vän? Kanske blir det en fortsättning på den här historien!

Fotograf, skor: Rose-Marie Westling

author photo

Magnus Johansson är sedan 2008 digitaliseringskoordinator vid Världskulturmuseerna. Han är arkeolog i botten och har tidigare arbetat vid Riksantikvarieämbetet.