• Måsfötter och krokodiltänder

  29 July, 2015 | Bevarande, Etnografi, Föremål, Samlande | 0 kommentarer

  Hur skulle du gå till väga om du behövde en behållare, en jacka, en tråd eller en väska, om du inte hade tillgång till butiker eller moderna material? Skulle du klara dig i naturen utan hjälpmedel och med begränsade resurser?

  När man lever i och av naturen är det självklart att ta tillvara på allt. Att missbruka naturens resurser har i många kulturer varit farligt, då kunde olika naturväsen hämnas. I Etnografiska museets samlingar finns många exempel på föremål som är tillverkade av, för oss, lite udda material. Här är några av mina favoriter.

  Vad sägs om en liten väska sydd av huden från fyra måsfötter? Den här är från Grönland.

  1920.13.0020

  En ask tillverkad i Borneo av en krokodiltand.

  1927.02.0018

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  En liten behållare tillverkad av en klöv. Den här kommer från Mexiko och har använts till att förvara smörjmedel till vävstol och spinnrock i.

  1935.47.0201

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  En jacka av sältarmar från folkgruppen tjuktjer i Ryssland. Sältarm sägs vara överlägsen alla moderna material när det gäller vattentäthet. Dessutom är den lätt och smidig att använda.

  9000.20.0972

   

   

   

   

   

   

   

   

  Material att göra tråd av från matstrupen på en blåsäl från Grönland.

  1880.03.0069

   

   

   

   

   

   

   

  En tobakspung tillverkad av kroppen av en lom från Nattavare i svenska Lappland.

  1901.01.0005

   

  Många människor idag tycker att det känns obehagligt att se och veta vilka delar av djuren olika material kommer från, men det är egentligen bara ett sätt att tillvarata jordens resurser. Att inte bara ta reda på köttet utan även alla andra delar av ett djur har blivit så främmande. Samtidigt försvinner kunskapen om vad man kan använda och hur man går tillväga. Ibland är det kanske bra att blicka tillbaka och hämta kunskap från tidigare generationer.

  Taggar:

  author photo

  Anna Fahlén arbetar som föremålsantikvarie vid myndighetens tre museer i Stockholm: Etnografiska museet, Östasiatiska museet och Medelhavsmuseet. Anna har en magisterexamen i arkeologi och antikens kultur och samhällsliv, dessutom har Anna en praktisk textilutbildning.