• Xipe Totec – den flådde guden

  1 February, 2017 | Arkeologi, Föremål | 0 kommentarer

  Sigvald Linné har hunnit bli 33 år gammal och under sommaren 1932 befinner han sig på en arkeologisk utgrävning i den forntida staden Teotihuacan 4,5 mil nordöst om Mexiko City. Det är Sigvald själv som leder utgrävningarna. Han och hans fru Margareta är de enda svenska deltagarna i ”Den första svenska mexikoexpeditionen”. Teotihuacan är inte vilken plats som helst och fynden de gör är banbrytande.

  Sigvald och Margareta tvättar skärvor från utgrävningarna 1932 (Fotograf okänd, PD). 0307.a.0053

  Teotihuacan är den i särklass största av alla de kända precolumbiska städerna och stadens största byggnadsverk – Solpyramiden – är den tredje största pyramiden i världen. Dess historia går tillbaks till ca 100 f.Kr. och under de följande århundradena byggdes större delen av de tempel och pyramider som fortfarande står att se idag. Men runt år 550 hände något dramatiskt. Pyramider och tempel brändes. Efter det minskade befolkningen. Det kan ha varit en invasion men också interna motsättningar. En revolution? Eller ska förklaringen sökas i samtida vulkanutbrott och medföljande klimatförändringar?

  Till vänster Teotihuacan sedd från Månpyramiden med Dödens väg och Solpyramiden till vänster (Wikimedia, PD). Sigvald Linnés utgrävningsplats Xolalpan ligger ytterligare ca 500 m till vänster om Solpyramiden. Till höger ett urval av Linnés fynd (Etnografiska museet, cc-by).

  Utgrävningarna

  Sigvald och hans team gräver drygt 500 meter ÖNÖ om Solpyramiden på en plats som kallas Xolalpan. De frilägger ett byggnadskomplex med ett flertal rum och konstruktioner som de daterar till tiden före 550. Sigvald tror att det kan röra sig om bostaden till någon i stadens högre elit, kanske en präst. Flera byggnadsfaser dokumenteras. Men det finns spännande lämningar och konstruktioner i lagren ovanför byggnadslämningarna. De är av en helt annan karaktär, det dramatiska brottet som hände då någon gång efter år 500 är tydligt. Man finner här flera gravar och keramiken i dem skiljer sig från den typiska Teotihuacan-keramiken.  Istället för Teotihuacan använder de begreppet “Mazapan-kulturen” och placerar den i tid före Aztekerna. Men de hittar också något annat. Sigvald framhåller i sina publikationer från grävningarna att det de hittar är något av grävningarnas mest spektakulära fynd.

  Xipe Totec på plats i Museo Nacional de Antropología i Mexiko. Foto av Sigvald Linné 1939. (PD). 0309.0128

  Det är resterna av en drygt meterhög lerfigur. Figuren är bokstavligen i 1000 bitar och det tar Margareta flera veckor att foga samman bitarna. De har funnit en avbild av Xipe Totec (Xīpe Totēc) – den flådde guden.

  Gudarna i de mesoamerikanska samhällena var många och deras namn –  Quetzalcoatl, Tlaloc, Xolotl, Huehueteotl – stöter man idag på i alla möjliga sammanhang, alltifrån böcker av Hasse Alfredsson till mer eller mindre ljusskygga metalband. Det är inte underligt att metalbanden har tagit till sig de gamla mesoamerikanska gudarna (jag hittar 43 olika band på Encyclopedia Metallum som sägs ha aztekiska influenser, hela tre band heter t.o.m Xipe Totec). De mesoamerikanska samhällenas ceremonier och historier med människooffer och utslitna hjärtan passar de här bandens estetik alldeles utmärkt. För att inte tala om Hollywood! Ni minns kanske Mel Gibsons film Apocalypto? Och jag undrar om inte Spielberg och gänget bakom Indiana Jones och de fördömdas tempel låtit sig inspireras även om den utspelar sig i en helt annan miljö.

  Men tillbaks till Sigvald Linné och den där sommaren 1932 då de hittar Xipe-statyn. När Margareta pusslat färdigt framträder en figur med en sköld i vänster hand och en bägare i höger hand. Munnen är vidöppen och ögonen slutna. Den bär sandaler och huvudet pryds av en praktfull kreation. Ytan på kroppen har en ruggad struktur, det ser nästan ut som den har en stickad polotröja med krage. Eller är det möjligen ett halsband? Om vi fördjupar oss lite i Xipe Totec och hur ceremonierna med koppling till honom såg ut, blir det lättare att förstå flera av de här detaljerna.

  Xipe Totec

  ”Den flådde guden”, eller ”Vår herre, den flådde” är alltså översättningen av hans namn. Xipe Totec offrade sig för människorna genom att flå sig själv. Tänk på ormen som ömsar skinn, eller frökapseln som spricker upp och ger plats för en ny planta. Aztekerna liknande det vid att hela jorden i samband med regnperiodens inledning kastar bort sitt gamla skinn och ger plats till något nytt.

  En del av ceremonierna innebar att krigsfångar och slavar offrades och därefter flåddes. Prästerna iklädde sig därefter skinnen vilka skulle bäras i 20 dagar innan de kunde tas av. Att ikläda sig ett människoskinn illustrerades genom att händer, och ibland även fötter, syns hänga vid gudens eller prästens vrister, som om han har dubbla händer. Det utanpåliggande skinnet har ofta en knottrig struktur. Genom den gapande munnen och de hängande ögonlocken kan man skymta den bakomvarande personens ögon och mun. Halsbandet eller kragen som Teotihuacan-figuren bär kan tolkas som att halsens hud har rullats ihop. I delar av den mesoamerikanska världen kopplas Xipe till fladdermusen och den bägare Teotihuacan-figuren håller i föreställer just en fladdermusfot.

  Tre exempel på avbildningar av Xipe Totec ur Världskulturmuseets samlingar (cc-by). 1928.19.0303, 1923.06.0004 och 1928.19.0113.

  En del av det arkeologiska materialet överlämnades till antropologiska museet i Mexiko City inklusive Xipe Totec-figuren och några av de största lerkärlen. Resten skeppades över till Etnografiska museet i Stockholm och utgör idag närmare 7000 föremålsnummer i samling 1932.08. Det finns även 2000 fotografier från expeditionen varav en stor del numera finns tillgängliga på wikimedia commons.

  Xipe i samlingarna

  Bland fynden från undersökningarna vid Teotihuacan finns ett stort antal små lerfigurer och några av dessa kan tolkas som Xipe Totec-figurer. Men guden finns även representerad i andra samlingar från Mesoamerika. På Världskulturmuseet i Göteborg finns en ca 30 cm hög figur med vidöppen mun. Den ingår i legosoldaten Ivor Thord-Grays samling och går att se i utställningen Tillsammans. Från samma samling kommer en skulpterad detalj från en byggnad som också tolkats som Xipe. En annan, inte mer än 10 cm hög, liten figur avbildar Xipe med sköld och rasselstav och ett snitt i bröstet, en detalj som visar att hjärtat avlägsnats.

  Fotnot: Översta bilden är en avbildning av Xipe Totec, detalj ur Codex Borgia, s. 61. (PD)

  Taggar:

  author photo

  Magnus Johansson är sedan 2008 digitaliseringskoordinator vid Världskulturmuseerna. Han är arkeolog i botten och har tidigare arbetat vid Riksantikvarieämbetet.