• 10 härliga sommarlästips från Världskulturmuseernas personal

  30 June, 2017 | Okategoriserade | 2 kommentarer

  Finns det något bättre än att luta sig tillbaka i trädgårdssoffan, hängmattan eller sanden och läsa en härlig bok? Vi har frågat personalen på Världskulturmuseerna om sin bästa sommarlästips – med koppling till museerna så klart!

  1. Kakelungsmordet

  Magnus Johansson, digitaliseringskoordinator:

  Kakelugnsmordet: Bankmannen som eldade upp sin kund av Lars Ohlson är en thriller ur verkligheten om ett mord som utspelar sig delvis i de gamla banklokalerna som idag är Medelhavsmuseet.

  PS. Vill du veta mer om lokalerna? Läs museivärd/samordnare Emma Ericssons blogginlägg om detta.

   

  2. Kongospår

  Ulla Edberg, programkoordinator:

  Jag vill tipsa om Kongospår av Christian Unge som har koppling till Etnografiska museet och en anställd som varit förebild till en person i romanen.

  Kan du gissa vem…?

   

  3. Haren med bärnstensögonen

  Petra Holmberg, intendent:

  Haren med bärnstensögonen av Edmund de Waal- med tanke på alla våra fina miniatyrskulpturer i form av bältesknappar (netsuke) i samlingarna på Östasiatiska museet, Etnografiska museet och några även på Världskulturmuseet. De på Östasiatiska är så pass intressanta att den japanska prinsessan, hennes kejserliga höghet, Takamado, som är specialist på netsuke, gjorde ett forskarbesök hos oss 2013. Ett antal är  även utställda på Östasiatiska!

  4. Safari med döden

  Johan Jepsson, fotograf:

  Jag tipsar om Safari med döden av Jan Mårtensson. Intendent på Etnografiska är en av karaktärerna.

  Tips! Finns även som ljudbok.

   

  5. Come, tell me how you live

  Linda Lundberg, avdelningschef Samling:

  Många förknippar Agatha Christie enbart med mordgåtar och vet inte om hennes intresse för arkeologi (Christie var gift med Max Mallowan som utförde ett flertal arkeologiska undersökningar i mellanöstern). Boken handlar om Agathas syn på den arkeologiska vetenskapen då hon följde med sin man ut i fält.

  6. En parisiskas resa till Lhasa

  Ytterligare etttips från Linda Lundberg:

  En annan mycket bra bok är Alexandra David-Néels bok, En parisiskas resa till Lhasa från 1927. Boken handlar om hur Alexandra David-Néel tog sig till Lhasa genom det (för västerlänningar) stängda Tibet 1924. Boken ger en intressant inblick i den tibetanska kulturen (med västerländska ögon).

  7. Antiken

  Fredrik Helander, pedagog:

  Jag tipsar om den helt nyutkomna Antiken. Från faraonernas Egypten till romarrikets fall, av 6 svenska forskare och medförfattare. Ett blivande standardverk med allt man kan behöva/vilja veta om den antika Medelhavsvärlden!

   

  8. Mumiens blod

  Och ett till tips från Fredrik Helander, pedagog:

  Vill man ha ännu mer spännande i hängmattan rekommenderas seriealbumet Mumiens blod av Ola Skogäng – det utspelas delvis på Medelhavsmuseet och är det första i en serie där björnen Theo löser ockulta mysterier i Stockholm.

  9. Hertig Larson, Äventyrare, missionär, upptäckare

  Johanna Berg, Världskulturmuseerna Digitalt:

  Pitchar in Axel Odelbergs bok om torparungen från Tillberga som kom som missionär till Kina/Mongoliet och kom att stanna där nästan femtio år. Han adlades av kejsaren till hertig, reste med Hedin och ligger även bakom vårt mongoliska guldtempel.

  10. Byn i vulkanens skugga

  Och ett sista tips från Johanna Berg:

  Ester Blenda Nordström är en spännande figur. Jag har inte läst hennes bok Byn i vulkanens skugga – men har hört mycket gott om den. Läs i originalutgåva!

  Trevlig läsning!

  Önskar personalen på Världskulturmuseerna. Har du en favorit du skulle vilja tips om? Lägg den gärna i kommentarerna!