• Den Svenska Cypernexpeditionen – genom en dotters öga

8 augusti, 2017 | Arkeologi, Fotografier, Keramik | 0 kommentarer

Under sommaren 2017 genomförde Världskulturmuseerna en intervju med Birgitta Lindros Wohl, dotter till John Lindros. Intervjun ägde rum på Medelhavsmuseet.

Hej Birgitta, berätta gärna vem du är och vad du jobbar med just nu!

Jag är arkeolog och forskare. Det jag håller på med just nu här i Sverige och på Cypern är en bok om bilder från Svenska Cypernexpeditionens 1927-1931.

Vad är din koppling till Svenska Cypernexpeditionen?

Den är både professionell, som arkeolog, och personlig, eftersom min far John Lindros var Cypernexpeditionens fotograf och arkitekt under de fyra åren som utgrävningarna ägde rum. Det är klart att jag som barn i huset fick höra talas mycket om Cypernexpeditionen från när jag var liten.

Har du träffat alla expeditionsmedlemmar?

Jag har haft privilegiet att träffa alla medlemmarna [Einar Gjerstad, Erik Sjökvist och Alfred Westholm] men också en icke officiell medlem, en cypriotisk grek som hjälpte expeditionen på alla möjliga praktiska sätt och kom sedan med till Sverige. Han hette Toulis Souidos och det var han som har lärt mig att laga krukor—att reparera keramik—på en kurs han gav i Stockholm när jag var ung student.

Birgitta Lindros (4:e fr. vänster) på en lagningskurs med Toulis Souidos 1954-1955. Csn020.

Birgitta Lindros (vänster) på en lagningskurs med Toulis Souidos på ”Karlssons Klisters” kontor vid Reymersholme, 1954-1955. Csn025.

Beskriv gärna din far John Lindros fotografier.

Det vi ser är byar, hus, interiörer, människor, redskap… alla möjliga saker som har försvunnit under de många årtionderna sedan dess, av en febril modernisering.

Den Svenska Cypernexpeditionens fyra medlemmar: John Lindros, Alfred Westholm, Erik Sjöqvist och Einar Gjerstad. C02763.

Vad kommer din bok handla om?

Jag sorterar och studerar bilderna för att få fram en specifik idé. Boken kommer att handla om dels naturligtvis min fars arbete som fotograf och hans attityder och förhållanden till motiven. Men genom det så vill jag få fram en bild av de Cypern som fanns—och som håller på försvinna. Jag vill försöka få fram ett bildsvep av hur livet gestaltade sig då när de fyra medlemmarna var på Cypern. De fick ett intryck för livet som de bar med sig i allt de gjorde senare.

Varför skriver du boken nu?

2017 innebär 90-års jubileet från när dessa fyra mycket unga män gav sig iväg på sitt stora äventyr. Medelhavsmuseet uppmärksammar detta under hösten 2017 med bl.a. en fotoutställning i museets salong som är väl värd ett besök!

Läs mer om Svenska Cypernexpeditionens 90-års jubileum.