• Pussy hat och suffragett

  7 March, 2017 | Föremål, Samlande | 0 kommentarer

  Den 8 mars är Internationella kvinnodagen. En vecka innan hölls det en peppkväll på Världskulturmuseet i Göteborg. Då gästade kvinnonätverket I Can’t Keep Quiet/Göteborg museet för att lära ut en låt som ska sjungas i en kollektiv körmanifestation den 8 mars i centrala Göteborg. De som medverkade i peppkvällen bar rosa så kallade Pussy hats (se bilder nedan). Eftersom den representerar en global samhällsfråga kommer en Pussy hat snart bli en del samlingen Världskulturmuseerna förvaltar. 

  Nyförvärv utgår ibland ifrån globala frågor

  Under de senaste åren har Världskulturmuseernas nyförvärv till samlingarna fokuserat på vår tids stora globala frågor. Vi har samlat in föremål relaterade till flykt och människosmuggling och flera av dem kan ses i utställningen Korsvägar. Där finns flytvästar från Lesbos i Grekland som samlades in av Läkare Utan Gränser under 2016. Där finns också stegar för att klättra över murarna från Nordafrika in i den spanska enklaven Melilla.

  Pateran, 2008.01.0001, Foto Världskulturmuseerna / Ina Marie Winther Ashaug (cc-by)

  I Korsvägar finns även den blåmålade träbåten, Pateran, som, enligt ögonvittnen anlände, med 25 illegala migranter till Almerias kust i södra Spanien år 2004. Vanligtvis brukar polisen bränna upp övergivna båtar, men i det här fallet ingick båten som bevismaterial i ett fall om människosmuggling. Till museet kom båten i samband med utställningen Trafficking. Inför Horisonter – röster från ett globalt Afrika lät vi Kenyas nationalmuseum samla in två parallella samlingar av nutida storstads föremål i Nairobi. En samling finns i dag hos oss och en samling finns på Kenyas Nationalmuseum.

  Stiftelsen Noak ark i Stockholm donerade lapptäcken och minnesrutor, så kallade Aids-quiltar år 2010. Gåvan föranledes av att Världskulturmuseet 2004–2007 visade ett av de aktuella lapptäckena i utställningen No Name Fever – Aids i globaliseringens tidsålder, på museet och på Red Location Museum i Port Elisabeth, Sydafrika. Täckena syddes för att hedra och minnas de nära och kära som dog i aids. Idag finns bromsmediciner och man dör inte av aids i samma utsträckning och när de nu finns i Världskulturmuseernas samling så minner de om vad som skedde i Sverige och världen på 1980 och 90-talet. De är föremål som är tillverkade i Sverige men ingår i en specifik global kontext och utgör delar av en global samling föremål som finns i många länder i alla världsdelar.

  Vad är en Pussy hat?

  Körsång och Pussy hats i Världskulturmuseetstrappa. Foto: Världskulturmuseerna / Ina Marie Winther Ashaug (cc-by)

  En rosa Pussy hat representerar också globala frågor och engagemang. Den 21 januari 2017 genomfördes en demonstration i Washington, Women’s March, mot den nytillträdde presidenten Donald Trumps kvinno-, HBTQ-, och flyktingpolitik. Artisten Milcks låt Quiet  framfördes under demonstrationen, och demonstranterna och sångerskorna bar rosa mössor, Pussy hats. De rosa mössorna med kattöron är ett ställningstagande mot Trump med ursprung i hans kontroversiella, sexistiska “grab her by the pussy”-kommentar där han syftade på att stjärnor som han själv kan göra vad de vill med en kvinna. Den 8 mars, på Internationella kvinnodagen, planeras en körmanifestation på Götaplatsen i Göteborg. Inför detta samlades nätverket på Världskulturmuseet i onsdags kväll med stick- och körworkshops i hela huset.

  Det är inte första gången…

  Suffragett fanor från Women’s Library i London inlånade till utställningen Take Action på Världskulturmuseet. Foto: Världskulturmuseerna / Ferenc Schwetz (cc-by)

  Det är inte första gången Världskulturmuseet visar kraften i kvinnors kamp och hur det tar form genom handarbetsaktivism. I utställningen Take Action – 83 ways to change the world visades inlånade suffragett-flaggor från England medan maskinstickade budskap från våra besökare vajade längs vägen till museet. Att kvinnor använder traditionellt kvinnliga uttryck som broderi eller stickning för att uttrycka åt sina åsikter i det offentliga rummet är en global rörelse som vuxit sig stark de senaste tio-femton åren.

  Insamling av Pussy hat

  En Pussy hat står för frihet, demokrati och allas lika värde och rättigheter. Det är några av grundfundamenten i verksamheten Världskulturmuseerna driver. Därför hoppas Världskulturmuseet att någon vill bidra med sin historia och berättelse och hjälpa oss att spara det engagemang som sprider sig över vår glob i 2017. Vi vill samla in en Pussy hat som mödosamt stickats, virkats eller sytts och stolt använts i manifestationen den 8 mars. Mössan kommer att skrivas in i samlingarna tillsammans med berättelsen så att man i framtiden kan förstå vad det var som egentligen hände 2017.

  Vill du skänka en mössa? Så här gör du:

  Vill du vill vara med och skapa ett materiellt och immateriellt avtryck som ska bevaras och tillgängliggöras för framtida generationer? Skriv gärna ner din berättelse och skicka den till Anna.Javer@varldskulturmuseerna.se, så bekräftar vi vart mössan ska skickas. Berättelsen ska mejlas senast söndagen den 19 mars.

  Så stickar du din egen Pussy hat

  Handarbetsaktivism på Världskulturmuseet. Foto: Världskulturmuseerna / Ina Marie Winther Ashaug (cc-by)

  Storlek: M/L.
  Garn: Ull eller bomull i en tjocklek som passar för stickor 5 ungefär
  Stickor: 5 millimeter – eller för att uppnå stickfasthet.
  Stickfasthet: 18 maskor och 23 varv blir 10/10 centimeter.
  Lägg upp 50 maskor. Lämna en lång garnända för att sy ihop mössan på slutet.
  Första varvet: Sticka en rät maska. Därefter sticka resår med *2 räta, 2 aviga*. Upprepa till 1 maska återstår på varvet – sticka den avig (den första och sista maskan blir sömsmån).
  Fortsätt sticka resår 10-11 centimeter.
  Övergå till slätstickning. Sticka räta varv räta, aviga varv aviga, och sticka tills stycket mäter cirka 34 centimeter.
  Nu ska du sticka resår igen. Börja varvet på rätsidan.
  Första varvet: Sticka en avig maska. Därefter sticka resår med *2 aviga, 2 räta*. Upprepa till 1 maska återstår på varvet – sticka den rät.
  Upprepa cirka 10-11 centimeter.
  Din rosa fyrkant ska nu mäta cirka 45 centimeter.
  Maska av. Lämna en längre garnända för att sy ihop mössan.
  Vik den stickade biten på mitten, rätsidan inåt och sy ihop de två ändarna
  Kattöronen “reser sig av sig själva” när du tar på dig mössan!

  Källa: Pussyhatproject

  För allas lika värde!

  Huvudbild: porträtt på Käthe Engström som varit engagerad i kvinnosaksfrågor sen sjuttiotalet. Foto: Världskulturmuseerna / Ina Marie Winther Ashaug (cc-by)

   

  Taggar:

  author photo

  Anna Javér är textilkonservator och ansvarar för att Världskulturmuseernas textilsamlingar bevaras och är tillgängliga för forskare och besökare. Hon har främst sin arbetsplats på Världskulturmuseet i Göteborg.