• Vår nya blogg: Historier från samlingarna

2 juni, 2014 | Samlande | 0 kommentarer

På Världskulturmuseerna finns en halv miljon föremål, en miljon bilder och 500 hyllmeter övrigt arkivmaterial. Nu startar vi en blogg om dessa samlingar. Här kommer, från och med nu, tio medarbetare att blogga varje vecka. Det här är med andra ord en blogg av museinördar, för museinördar och alla som är intresserade av världen. Med jämna mellanrum kommer vi även ha gästbloggare. Först ut bland dessa är Emma Eriksson som skriver om tehuset på Etnografiska museet.

Vi vill lyfta fram föremål, bilder eller arkivmaterial ur samlingarna och vår ambition är att skriva om dessa på ett intresseväckande, roligt, tankfullt och personligt sätt. Det kan vara alltifrån en liten blänkare om ett spännande fotografi eller ett märkligt föremål vi snubblat över, till en betydligt mer ingående text om aktuell forskning som berör våra samlingar. Och allt som ryms däremellan. Många gånger kommer det vara kopplat till utställningar, eller andra projekt vi just nu arbetar med, men det kan lika gärna vara att vi bara känner att vi vill skriva om något, eller några, av våra föremål som av någon anledning fångat vårt intresse. Men det kan också vara en person det handlar om.

När man skriver om museisamlingar är det nämligen svårt att undvika frågorna kring hur och varför allting hamnade i våra museer. Och här finns många spännande historier och livsöden bland missionärer, upptäcktsresande, vetenskapsmän, antikvitetssamlare, diplomater, industrimän, grevar, fornforskare och storviltjägare. Ibland var de allting samtidigt, lite beroende på vad som passade bäst för stunden. Och, ja, det var ofta män. Kvinnorna är betydligt färre, och tydligt namngivna kvinnor är ännu färre, vi letar ständigt efter dem och försöker dra fram dem, men många gånger kommer vi inte längre än till en liten notering om att de där spännande kinesiska kärlen har förvärvats från ”fru Andersson”. Kan det ha varit Johan Gunnar Anderssons fru? Eller rör det sig om någon annan Andersson? Har vi tur är det någon därute på internet som kan upplysa oss!

author photo

Magnus Johansson är sedan 2008 digitaliseringskoordinator vid Världskulturmuseerna. Han är arkeolog i botten och har tidigare arbetat vid Riksantikvarieämbetet.