• Korean Database Project

  3 November, 2017 | Digitalisering, Föremål, Keramik | 0 kommentarer

  Världskulturmuseernas samlingar från Korea består av ca 500 föremål som är digitaliserade och finns tillgängliga för publikenGenom Korean Database Project gör vi dessa viktiga samlingar ännu mer tillgängliga, för flerVi intervjuade några av de briljanta medarbetarna som arbetar med projektet: Isabelle Leemann, Michel Lee och Kim Sooyoun

  Hej Isabelle, Michel och SooyounVilka är ni, vad har ni för bakgrund?

  Jag heter Isabelle Leemann och kommer ursprungligen från Schweiz men har tillbringat runt 8 år i ÖstasienJag läser Koreanska studier och östasiatisk konst på masternivå och numera jobbar jag heltid på Östasiatiska museet med Korea Database Project.

  Jag heter Michel Lee och är intendent på Världskulturmuseerna, med Östasiatiska som min främsta arbetsplatsJag jobbar med de kinesiska och koreanska samlingarna samt Sven HedinsamlingenJag är uppvuxen i USA men har även bott i olika länder.

  Jag heter Kim Sooyoun och för 2 år sedan flyttade jag från Seoul, Sydkorea till Stockholm. Jag har nyligen börjat jobba med Korea Database Project på Östasiatiska, innan läste jag historia i Korea och museistudier i England.

   

  Isabelle Leemann och Michel Lee studerar några av de föremålen som ingår i Korea Database Project.
  Foto: Johan Jeppsson/Världskulturmuseerna, CC-BY.

  Berätta – vad jobbar ni med i detta projekt? 

  Lite bakgrund om Korean Database Project: Ursprungligen ansökte vi om finansiellt stöd till att jobba med de koreanska samlingarna på hela Världskulturmuseerna. Men i och med de långa historiska relationerna mellan Koreanska ministeriet för kultur, sport och turism och Östasiatiska museet ville ministeriet finansiera arbete med just samlingarna på Östasiatiska museet.

   

  Och vad gör ni exakt? 

  Alla föremål i de koreanska samlingarna håller på nykatalogiseras och fotograferas omvissa i 3D. De nya bilderna kommer vara högupplösta. Vi jobbar också på ett sätt att presentera informationen kring föremålen på ett mer användarvänligt sätt, digitaltKort sagt, att ha uppdaterad information och högupplösta bilder på hela Östasiatiska museets koreanska samling. 

  Vad har ni lärt er i detta projektFinns det något som överraskade er om ett eller fler av föremålen, eller om processen i sig?

  Isabelle Leemann och Michel Lee studerar några av de föremålen som ingår i Korea Database Projekt. Foto: Johan Jeppsson/Världskulturmuseerna, CC-BY.

  Michel: När man jobbar med föremålen får man verkligen känslan av att de flesta är bruksföremål som tillverkades för att användas.  Man får en uppskattning för designen och förståelse för varför vissa former produceras om och om igen.  Mycket handlade om det praktiska, att göra det enklare att bära eller hålla, att äta eller dricka ifrån.

  Isabelle: Att hitta fingeravtryck och andra avtryck från krukmakarens händer på objektets yta påminner om de människor som faktiskt gjorde dessa saker, jag fick en stark koppling till föremålens historia. Om bara dessa objekt kunde prata. 

  Sooyoun: Jag måste säga att Östasiatiska museet har en fantastisk samling med koreanska målningar från Joseon-dynastin. Vi har återupptäckt några av målningarna genom att undersöka vem målaren var och vad som skrevs på målningarna. Det är fascinerande hur varje objekt har en dold historia man kan studera och lyfta fram. 

  Vilka är era favoritföremålen som ni har studerat?

  Michels favorit, en kruka från Joseon-eran. Föremålsnr OM.1979.0037. Bild: Världskulturmuseerna, CC-BY.

  Michel: 

  Jag gillar verkligen den stora äggformade krukan från Joseon-eran (OM-1979-0037)I och med att den saknar dekorationer blir de många produktionsfelen tydligare, och bristerna blir dekorativa i sig. Faktumet att detta var ett bruksföremål fick mig att fundera över de människorna som skulle använt det i sina vardagliga liv.

   

  Isabelles favorit, en flaska från Goryeodynastin. Föremålsnr OM.1975.0011. Bild: Världskulturmuseerna, CC-BY.

  Isabelle: 

  Det finns manga föremål jag skulle vilja nämna men ett jag tycker särskilt mycket om är flaskan med en vacker blågrön glasering och inristad dekoration, från Goryeodynastin (OM-1975-0011). Glaseringen, formen, den subtila färgen och frånvaron av överdådig dekoration – för mig förkroppsligar detta objekt de kvalitéerna som jag uppskattar i koreanska celadon wares.

  Sooyoun:  

  Jag är ganska förtjust i en serie av sex målningar av odödliga. Jag kan se målarens ansträngning att, genom att skilja på ansiktsuttryck och kroppspråk, ge varje själ en särskild personlighet. Det är också intressant att man nästan kan se målarens arbetssätt genom penselsträngarna.

  Sooyouns favorit, sex målningar av odödliga. Föremålsnr OM.1987.0074. Bild: Världskulturmuseerna, CC-BY.

   

  Det var allt!

  Tack så mycket Isabelle, Michel och Sooyoun! Lycka till med projektet och vi ser fram emot att se resultaten av Korean Database Project i början på 2018.

  Korean Database project har finansiellt stöd av Koreanska ministeriet för kultur, sport och turism.

  Huvudbild: Isabelle Leemann och Michel Lee visar upp några av de föremålen som ingår i Korea Database Projekt. Foto: Johan Jeppsson/Världskulturmuseerna, CC-BY.

  För en engelsk version av detta inlägg klicka här. / For an English version of this post click here.

  För en koreansk version av detta inlägg klick här. 한국어 기사 원문.

   

  För att se föremålen i vår webbapplikation samt få mer information om Korean Database Project, klicka här.